Anouk van Klaveren

Via vervreemdende sculpturen, kleding, sieraden en performances onderzoek ik hoe kleding en voorwerpen collectieve denkbeelden materialiseren over wat mooi, goed, normaal en sociaal-wenselijk is.

— Kunstenaar & co-founder collectief Das Leben am Haverkamp Anouk van Klaveren, Den Haag

 
 
Anouk-van-Klaveren_PROJECT-000-005---'His-Majesty-Prefers-Pigs'-photo-by-Imke-Ligthart-WEB_5.jpg
 
Taskforce-fashion-Anouk-van-Klaveren.jpg
 

De Nederlandse kunstenaar Anouk van Klaveren studeerde in 2013 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag (KABK). Ze is mede-oprichter van het collectief Das Leben am Haverkamp, waar ze samen met Christa van der Meer, Gino Anthonisse en Dewi Bekker deel van uitmaakt. In hun zelfgecreëerde ruimteschip onderzoeken ze een alternatieve rol voor het beroep modeontwerper in de 21e eeuw.. Haar projecten zijn o.a. te zien geweest in het Centraal Museum, Zeeuws Museum, International Fashion Showcase London en Future Centre Chengdu. Voor de collectieve show Bravado: a pretentious swaggering display of courage op Amsterdam Fashion Week, ontvangt Das Leben am Haverkamp in 2017 een Dutch Design Award.

Website
Collectief DLAH

 

Team - Maastricht

Anouk maakt samen met Yamuna Forzani, Vera de Pont, Christa van der Meer en Anouk van de Sande onderdeel uit van Fashion After Flood - Team Maastricht.

 
 
 
Taskforce-Faashion-Fashion-After-Flood-small-transparant.png

“Ik ben geïnteresseerd in hoe denkbeelden en normen besloten liggen in alles wat we doen, dragen en verzamelen.

Deze denkbeelden zijn vaak onbewust en vloeibaar. Door kleding, sculpturen en performances te maken die het herkenbare vervormen, wil ik deze denkbeelden en normen tastbaar maken om er vervolgens aan te mogen twijfelen.”

© images: PROJECT 000 005 - 'His Majesty Prefers Pigs', door Anouk van Klaveren. Fotografie: Imke Ligthart

 
 
Anouk-van-Klaveren_PROJECT-000-005---'His-Majesty-Prefers-Pigs'-photo-by-Imke-Ligthart-WEB_4.jpg