Fashion After Flood

Eén ding is zeker, de toekomst brengt meer dan ooit verandering met zich mee. In minder dan 15 jaar toont zich al een andere werkelijkheid met voor nu nog onbekende omgevingen, waarden, behoeften en uitdagingen.

Met het multidisciplinaire samenwerkingsverband Taskforce Fashion onderzochten FASHIONCLASH, M-ODE en State of Fashion via verschillende activiteiten welke rol ontwerpers kunnen spelen in nieuwe realiteiten en toekomstige vraagstukken rondom klimaatverandering, en hoe vanuit mode verbinding en impact gecreëerd kunnen worden.

Een wereld met water

De eerste activiteit was Fashion After Flood, waarin vijftien ontwerpers uitgenodigd werden om door de ogen van mode te reflecteren op de stijgende zeespiegel als gevolg van de opwarming van het klimaat.

 
 
Taskforce-Fashion-Fashion-After-Flood-Visual.jpg
 
 
Taskforce-Fashion-Fashion-After-Flood-small-transparant.png

Als de klimaatverandering doorzet op haar huidige tempo, dan zijn Amsterdam, Den Haag en Rotterdam anno 2300* volledig onder water verdwenen door de stijging van de zeespiegel.

De Veluwe is dan een eiland geworden, waarop Arnhem, Ede en Apeldoorn ternauwernood een plek hebben. Maastricht is de uitvalsbasis voor kustplaatsen als Tilburg en Eindhoven. Dit toekomstscenario, dat eerder in 2019 aandacht kreeg via Vrij Nederland, schetst een mogelijke realiteit die niet alleen om verbeeldingskracht vraagt, maar ook om oplossingsrichtingen voor nieuwe samenlevingsvormen, businessmodellen, samenwerkingsverbanden en ontwerp-praktijken.

*scenario schets Dr. Kim Cohen - Universiteit Utrecht

 

 
autumn-studio-463253-unsplash.jpg
 

Testing the waters

Welke rol kan mode spelen in deze situatie? Waar moet textiel aan voldoen en welke esthetiek wordt leidend? Taskforce Fashion daagde de deelnemende ontwerpers* gedurende vier maanden uit om vanuit het toekomstperspectief van Fashion After Flood de impact van hun werk te analyseren, hun kennis, visie en expertise in te zetten voor oplossingen en te onderzoeken hoe mode van waarde kan zijn.

*De vijftien ontwerpers: Gino Anthonisse, Dewi Bekker, Almamoun Benmira, Yamuna Forzani, Jessica van Halteren, Carmen Hogg, Anouk van Klaveren, Lisa Konno, Christa van der Meer, Vera de Pont, Anouk van de Sande, Lidewij van Twillert, Linda Valkeman, Karin Vlug en Rosanne van Wijk.

 
 
 
 
Taskforce-Fashion-Fashion-After-Flood-Visual.jpg
 
 

Vanuit diverse invalshoeken - als designer, als Nederlander en als mens - bekeken de teams de toekomst van de steden Maastricht, Amsterdam en Arnhem door de ogen van mode en ontwikkelden ze innovatieve ideeën en oplossingen die het denken over een toekomst met water accelereren.

— FASHIONCLASH, M-ODE & State of Fashion

 
 
Taskforce-Fashion-header-1.png

Logboeken

Als ware time travellers werden de ontwerpers gestimuleerd om het proces en hun bevindingen, ervaringen, uitdagingen, opgedane kennis en ideeën tijdens Fashion After Flood te vertalen naar mogelijke antwoorden voor de toekomst en relevante bevragingen van hun praktijk en het modesysteem van nu.

Bekijk hun onderzoek hieronder en ontdek hoe modeontwerpers vanuit hun ambities, ideeën en beoogde maatschappelijke impact een toekomstige realiteit kunnen verrijken.

 

Maastricht

S19A9217.jpg

Amsterdam

TaskforceFashion_FashionAfterFlood_presentation9173.jpg


Presentatie Fashion After Flood

Van 3 t/m 6 november hebben de Taskforce Fashion initiatiefnemers FASHIONCLASH, M-ODE en State of Fashion samen met de vijftien mode-ontwerpers en team-begeleiders de tussentijdse resultaten en ideeën van de pilot Fashion After Flood onthuld en kon het publiek de opbrengsten van het onderzoek bekijken.

De tussentijdse resultaten zijn tevens online te bekijken via de logboeken.

 
 

Maastricht

vloedsuit_Tekengebied 1.jpg

Zo helder als de gepubliceerde kaart in Vrij Nederland de toekomstige impact van de zeespiegelstijging toonbaar maakt, zo complex is het om deze ramp af te wenden, of één (vlucht)draaiboek te maken voor de gevolgen. Team Maastricht presenteert dan ook verschillende invalshoeken voor het 2300-toekomstscenario: van een mogelijke Flood Suit tot het vertrouwen van Prof. Sayon.

Anouk van de Sande en Vera de Pont duiken samen dieper in op de vraag "Wat zouden we mee (moeten) nemen bij een toekomstige, grootschalige evacuatie voor het water?". Als snel komen ze erachter dat de dingen die we willen en de dingen die we nodig hebben, sterk met elkaar verweven zijn. Ontdek o.a. de citaten en fragmenten van hun interviews met anderen, evenals een brainstorm rondom een beschermende Flood Suit.

Christa van der Meer en Anouk van Klaveren staan stil bij het (gebrek aan) vertrouwen in onze eigen impact en het niet nemen van verantwoordelijkheid als onderdeel van het maatschappelijke vraagstuk. Ze besteden het oplossen van deze ramp dan ook uit aan Prof. Sayon en stellen zijn vertrouwen in de goede afloop tentoon.

Amsterdam

Ons eeuwenlange gevecht tegen het water en de kennis die we daarmee vergaard hebben, zal hoe dan ook van pas komen. Of we nu vluchten of niet. Maar als we moeten vluchten, wat nemen we dan mee van onze identiteit? Welke impact hebben 'de vloedgolf' en status als vluchteling op de identiteit van Amsterdammers? En hoe kunnen we vanuit de kracht van mode verbondenheid, synergie en het behoud van (culturele) identiteit tot stand brengen?

Om daarop antwoord te geven, besluiten Lidewij van Twillert, Almamoun Benmira, Lisa Konno, Gino Anthonisse en Dewi Bekker te onderzoeken en zichtbaar te maken hoe diversiteit en identiteit verrijkt kunnen worden door voort te borduren op dat wat we gemeen hebben. Startend met een mannenpak als 'leeg' canvas - een collectief symbool voor westerse zakelijkheid en een kapitalistische structuur die op losse schroeven staat door klimaatverandering - geven de ontwerpers elk vanuit een persoonlijke context hun antwoord door.

Hoe vervormt de verhaallijn van het pak zowel visueel als in woord van ontwerper tot ontwerper? Wat wordt behouden en wat verandert? En waarom?

Arnhem

Het 2300-scenario heeft bij Team Arnhem de gedachte naar boven gebracht dat het water niet alleen een transformatie van het Nederlandse landschap met zich mee zal brengen. Welke impact zal deze nieuwe omgeving hebben op de mens? Welke 'soorten' kunnen er ontstaan naar aanleiding van de watervloed? Wat vormt hen en wat verbindt hen? 

Linda Valkeman, Carmen Hogg, Jessica van Halteren, Karin Vlug en Rosanne van Wijk tonen hun onderzoek naar en het verhaal van de (achter)blijvers, land-mensen, de brakke mens en de verbindende realiteiten daartussen. Ontdek hoe de mens zich kan vormen naar zijn/haar omgeving en van nature een weg vindt om het leven (weer) draagbaar en passend te maken.

 
Taskforce-Fashion-Fashion-After-Flood-Header-Wave_blue.png