Persbericht #1: Startschot Taskforce Fashion

 

Nederlandse platforms FASHIONCLASH, M-ODE & State of Fashion slaan handen ineen voor Taskforce Fashion

Bijzondere samenwerking en onderzoek in opdracht van Stimuleringsfond Creatieve Industrie naar de transformerende rol van mode in relatie tot maatschappelijke vraagstukken, klimaatverandering en een duurzame toekomstvisie.

Taskforce Fashion initiatiefnemers FASHIONCLASH, M-ODE en State of Fashion, de Fashion After Flood ontwerpers en begeleiders.  credits: Team Peter Stigter -    Download publicatie >

Taskforce Fashion initiatiefnemers FASHIONCLASH, M-ODE en State of Fashion, de Fashion After Flood ontwerpers en begeleiders. credits: Team Peter Stigter - Download publicatie >

 
 

NEDERLAND - In het bijzijn van het vakpubliek, de mode-industrie en de pers hebben de onafhankelijke platforms FASHIONCLASH (Maastricht), M-ODE (Amsterdam) en State of Fashion (Arnhem) tijdens WE MAKE M-ODE* het officiële startschot gegeven voor het initiatief Taskforce Fashion. Taskforce Fashion is een multidisciplinair samenwerkingsverband in opdracht van Stimuleringsfonds Creatieve Industrie waarin de drie platforms vanuit hun ondernemende, experimentele en innovatieve kracht in co-creatie met Nederlands ontwerptalent het bestaansrecht van mode op (inter)actieve wijze onderzoeken. Taskforce Fashion wordt tevens mogelijk gemaakt met de steun van de gemeente Maastricht, de gemeente Arnhem, en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

 
Transparant-taskforce-fashion-small.png

“Het afgelopen decennium heeft de oproep tot transparantie, duurzaamheid, samenwerking en sociaal ondernemerschap via talrijke mode revoluties, #campagnes, ‘anti-fashion’ manifesten, klimaatconferenties en politieke debatten een onuitwisbare stem gekregen.

Het is tijd om op een andere wijze via mode verbinding, taal, waarde en synergie te creëren, waarbij gemeenschap en mens boven status en onderscheid staan. Het roer moet om. Nu en samen.”

- FASHIONCLASH, M-ODE & State of Fashion STATE OF FASHION

 

Fashion After Flood

Met het samenwerkingsverband Taskforce Fashion stelt FASHIONCLASH, M-ODE en State of Fashion de ontwerper centraal en verkennen ze via verschillende activiteiten welke rol mode kan spelen in het werken aan of het creëren van bewustzijn rondom maatschappelijke vraagstukken. De eerste gezamenlijke activiteit is Fashion After Flood, waarbij 15 mode-ontwerpers via o.a. workshops en field trips uitgedaagd worden om zich te buigen over een actueel maatschappelijk vraagstuk: de stijgende (zee)waterspiegel. Als de klimaatverandering doorzet op haar huidige tempo, dan zijn Amsterdam, Den Haag en Rotterdam anno 2300 volledig onder water verdwenen (zie scenario schets Dr. Kim Cohen - Universiteit Utrecht). De Veluwe is dan inmiddels een eiland geworden, waarop Arnhem, Ede en Apeldoorn ternauwernood een plek hebben. Maastricht is de uitvalsbasis voor kustplaatsen als Tilburg en Eindhoven. Dit toekomstscenario, dat eerder dit jaar aandacht kreeg via Vrij Nederland, schetst een mogelijke realiteit die niet alleen om verbeeldingskracht vraagt, maar ook om oplossingsrichtingen voor nieuwe samenlevingsvormen, businessmodellen en ontwerppraktijken.

FASHIONCLASH, M-ODE en State of Fashion dagen de ontwerpers gedurende vier maanden uit om te reflecteren op de impact van hun werk, om hun kennis, visie en expertise in te zetten, en om vanuit dit toekomstperspectief te onderzoeken hoe mode van waarde kan zijn. In teams van vijf zoomen de ontwerpers in op drie steden in Nederland: Maastricht, Arnhem en Amsterdam. Vanuit diverse invalshoeken - als designer, als Nederlander en als mens - bekijken ze de toekomst van deze steden door de ogen van mode en ontwikkelen ze innovatieve ideeën en oplossingen die het denken over een toekomst met water accelereren.

Open Water

Als ware time travellers worden de ontwerpers gestimuleerd om het proces en hun bevindingen, ervaringen, opgedane kennis en ideeën tijdens Fashion After Flood te vertalen naar mogelijke antwoorden voor de toekomst en relevante bevragingen van hun praktijk en het modesysteem van nu. Volg vanaf september hun tijdreis via taskforcefashion.nl en ontdekken hoe mode-ontwerpers vanuit hun ambities, ideeën en beoogde maatschappelijke impact een toekomstige realiteit kunnen verrijken.

 
 
 
Van links naar rechts:  Yamuna Forzani, Karin Vlug, Lidewij van Twillert, Lisa Konno, Almamoun Benmira, Linda Valkeman, Susanne Vegter (begeleider Amsterdam), Eric-Jan Pleijster (gastspreker), Christa van der Meer, Tim Prins (begeleider Maastricht), Jessica van Halteren, Anouk van de Sande, Anouk van Klaveren, Vera de Pont, Gino Anthonisse en Tjeerd Veenhoven (begeleider Arnhem). Niet op de foto: Carmen Hogg, Dewi Bekker en Rosanne van Wijk.    Credits: Team Peter Stigter -      Download voor Publicatie >

Van links naar rechts: Yamuna Forzani, Karin Vlug, Lidewij van Twillert, Lisa Konno, Almamoun Benmira, Linda Valkeman, Susanne Vegter (begeleider Amsterdam), Eric-Jan Pleijster (gastspreker), Christa van der Meer, Tim Prins (begeleider Maastricht), Jessica van Halteren, Anouk van de Sande, Anouk van Klaveren, Vera de Pont, Gino Anthonisse en Tjeerd Veenhoven (begeleider Arnhem). Niet op de foto: Carmen Hogg, Dewi Bekker en Rosanne van Wijk.
Credits: Team Peter Stigter - Download voor Publicatie >

Taskforce Fashion - Fashion After Flood bestaat uit:

Linda Valkeman, Carmen Hogg, Jessica van Halteren, Karin Vlug, Rosanne van Wijk, Gino Anthonisse, Dewi Bekker, Lisa Konno, Almamoun Benmira, Lidewij van Twillert, Yamuna Forzani, Vera de Pont, Anouk van de Sande, Christa van der Meer en Anouk van Klaveren.

De ontwerpers worden begeleid door architect en stadsontwikkelaar Tim Prins (Maastricht), mode-industrie-expert Susanne Vegter (Amsterdam) en industrieel ontwerper en design-denker Tjeerd Veenhoven (Arnhem).

Transparant-taskforce-fashion-small.png

“We willen ontwerpers en ideeën de ruimte geven om te kunnen reflecteren, ontdekken en experimenteren.

Taskforce Fashion is dan ook geen eenmalige sprint naar de eerstvolgende catwalk, maar een marathon voor de toekomst van mode. Eén waarvan we de route, afstand, aantal hordes en eindbestemming nog niet weten. Alles is mogelijk en in beweging, niets staat vast.

- FASHIONCLASH, M-ODE & State of Fashion

 
 

Taskforce Fashion is een initiatief van FASHIONCLASH, M-ODE en State of Fashion in opdracht van Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en wordt mogelijk gemaakt door de steun van gemeente Maastricht, gemeente Arnhem en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

 
Taskforce Fashion