Update #1: Taskforce Fashion presenteert Fashion After Flood

#1 – Taskforce Fashion

Eén ding is zeker, de toekomst brengt meer dan ooit verandering met zich mee. In minder dan 15 jaar toont zich al een andere werkelijkheid met voor nu nog onbekende omgevingen, waarden, behoeften en uitdagingen.

Modeplatforms FASHIONCLASHM-ODE en State of Fashion slaan in opdracht van Stimuleringsfonds Creatieve Industrie hun handen ineen voor Taskforce Fashion. In samenwerking met Nederlands ontwerptalent onderzoeken ze via verschillende activiteiten welke rol ontwerpers kunnen spelen in nieuwe realiteiten en toekomstige uitdagingen, en hoe vanuit mode maatschappelijke impact gecreëerd kan worden.

De eerste gezamenlijke activiteit is Fashion After Flood, waarbij vijftien mode-ontwerpers zich gedurende vier maanden buigen over een actueel vraagstuk: de stijgende (zee)waterspiegel. 

 
Het Fashion After Flood-toekomstscenario* roept een veelheid aan vragen op. Hoe kunnen we vanuit mode nadenken over mogelijke oplossingen voor de waterproblematiek?  *scenario Dr. Kim Cohen - Universiteit Utrecht, Vrij Nederland 2019

Het Fashion After Flood-toekomstscenario* roept een veelheid aan vragen op. Hoe kunnen we vanuit mode nadenken over mogelijke oplossingen voor de waterproblematiek? *scenario Dr. Kim Cohen - Universiteit Utrecht, Vrij Nederland 2019

 

#2 – De teams

Ontdek wie de forces zijn achter Fashion After Flood, wat hen drijft en hoe zij mode definiëren.

FASHIONCLASH, M-ODE en State of Fashion hebben een multidisciplinaire groep van mode-makers, -denkers en -dromers uitgenodigd om te reflecteren op de stijgende (zee)waterspiegel. Gino Anthonisse, Dewi Bekker, Almamoun Benmira, Yamuna Forzani, Jessica van Halteren, Carmen Hogg, Anouk van Klaveren, Lisa Konno, Christa van der Meer, Vera de Pont, Anouk van de Sande, Lidewij van Twillert, Linda Valkeman, Karin Vlug en Rosanne van Wijk gaan zowel individueel als in teams van vijf inzoomen op drie steden in Nederland: Maastricht, Amsterdam en Arnhem. 

 
 

#3 – Het logboek

Hoe kunnen we in de toekomst van Arnhem een Safe Haven maken, waar de rest van Nederland kan aanmeren? Hoe bereiden we Amsterdammers voor op migratie en identiteitsverandering? En welke rol speelt mode in de context van massamigratie en een mogelijke noodgedwongen evacuatie naar Maastricht? 

Tijdens Fashion After Flood laten FASHIONCLASH, M-ODE en State of Fashion het traditionele ontwerp- en denkproces los en stimuleren ze het modetalent van nu om de geschiedenis van de toekomst te schrijven. De ontwerpers gaan via uiteenlopende activiteiten de impact van hun werk analyseren, en hun kennis, visie en expertise inzetten om te onderzoeken hoe er vanuit mode bijgedragen kan worden aan de bewustwording en benadering van het watervraagstuk. Wat gaan ze onderzoeken, hoe gaan ze dat doen en welke expertise is hierbij nodig? Volg stap-voor-stap het proces en krijg inzage in hun ervaringen, uitdagingen, verrijkingen en essentiële leermomenten tijdens Fashion After Flood.

 

“Als de Nederlandse modesector zich onderscheidend, relevant en vernieuwend wil blijven ontwikkelen, moeten we samenwerkingen aangaan en een duurzame infrastructuur vormen waarbinnen de nieuwe generatie mode-denkers, -dromers en -makers zich kan vinden, verbinden en verder kan ontwikkelen.”

— Syb Groeneveld, directeur-bestuurder
Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

 
 

Volgende activiteit: Deep Dive
Field Trips Maastricht, Amsterdam & Arnhem (september)

Bijzondere ontmoetingen en gesprekken met diverse experts over o.a. water, identiteit en migratie.

 

Taskforce Fashion is een initiatief van FASHIONCLASH, M-ODE en State of Fashion in opdracht van Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van o.a. de gemeente Maastricht, de gemeente Arnhem, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Waternet en Waterschap Amstel, Gooi & Vecht, Waterschap Rijn & IJssel, Jan van Eyck Academie en vele anderen.

 
Taskforce Fashion