Update #2: Fashion After Flood op Field Trip (NL)

#4 – Ter Land, Ter Zee en in de Lucht

Van een kijkje achter de schermen bij Burgers’ Zoo Ocean en varend op 't IJ in een vluchtelingenboot tot bepakt en bezakt afdalend in ondergronds Maastricht; de in september door FASHIONCLASH, M-ODE en State of Fashion samengestelde expedities behoren alles behalve tot de dagelijkse routine van een mode-ontwerper.

Om voor het Fashion After Flood-scenario meer context te creëren, worden de vijftien mode-ontwerpers per team op een speciale field trip gestuurd naar Maastricht, Amsterdam en Arnhem. Voor even ruilen de ontwerpers hun vertrouwde omgeving in voor een nog onbekende realiteit om de mogelijkheden van een veranderende wereld te ontdekken. Met de zeespiegelstijging als inhoudelijk, verbindend element liggen talrijke uitdagingen en gesprekken over o.a. biodiversiteit, identiteit en massamigratie op hun pad. Vanuit diverse invalshoeken bekijken de ontwerpers de toekomst door de ogen van mode om vervolgens innovatieve ideeën en oplossingen te ontwikkelen die een wereld met water voelbaar en tastbaar maakt.

 

“Taskforce Fashion is een mooi voorbeeld van de kracht van creativiteit en kunst: modeontwerp wordt ingezet voor maatschappelijke thema's als klimaatverandering.” 

— Hans de Vroome, wethouder Cultuur & Erfgoed gemeente Arnhem 

 
 

#5 – Bijzondere ontmoetingen

Meer dan ooit is het belangrijk dat we over de grenzen van disciplines, systemen, steden en realiteiten heen kijken en de relevantie van samenwerking onderstrepen. De vijftien mode-ontwerpers staan er dan ook alles behalve alleen voor. 

Naast FASHIONCLASH, M-ODE en State of Fashion kan elk team rekenen op de begeleidende expertise van een ervaren design-denker. Architect en stadsontwikkelaar. Tim Prins sluit aan bij team Maastricht, mode-industrie-expert Susanne Vegter ondersteunt team Amsterdam en industrieel ontwerper Tjeerd Veenhoven deelt zijn kennis met Team Arnhem. Daarnaast vinden er ook nog verrijkende samenkomsten plaats met uiteenlopende specialisten; van de Nederlandse watergezant Henk Ovink, relatiebeheerder gemeenten Liemers Veluwe Nicole Otten (Waterschap Rijn & IJssel) en adviseur Hydrologie Rob Tijsen (Waternet) tot regisseur energietransitie Weike Medendorp (gemeente Maastricht), curator & hoofd Ocean Max Janse (Burgers' Zoo) en cultureel antropoloog Marleen de Witte. Wandel online via de logboeken stap-voor-stap met hen mee en ontdek met wie de ontwerpers nog meer in gesprek gaan.

 

“Via kleding verhouden wij ons tot de wereld om ons heen. Maar wij geven die wereld er ook mee vorm. Daarin zit een enorm transformatief potentieel van mode. De vraag is: hoe kunnen wij met mode/kleding - als verhaal, als sociale en materiële praktijk, als verbinding - de wereld anders vormgeven.”

— Cultureel Antropoloog Dr. Marleen de Witte

 
 

#6 – Denken in veranderingen

Als ontwerpers creëren we vaak een eigen droombeeld van de toekomst, maar wat als dit uit noodzaak moet ontstaan? Hoe kan kleding zorgen voor verbondenheid en het behoud van culturele identiteit in een tijd van chaos en verandering? En, hoe blijven we drijven? 

Het toekomst-scenario van Fashion After Flood zorgt bij de ontwerpers voor een vloedgolf aan vragen, emoties en gedachten. Woorden als identiteit, veerkracht, klimaatapartheid, impact, controle, ecosysteem, saamhorigheid en transformatie vormen mede het mode-vocabulaire dat richting geeft aan hun onderzoek en verhaal om de Nederland anno-2300 realiteit zichtbaar te maken. In welke vorm en op welke wijze zal te bewonderen zijn in de Jan van Eyck Academie van 3 t/m 6 november alsmede online vanaf eind november.

 

“Taskforce Fashion is een mooi nieuw initiatief, dat getuigt van innovatie en ondernemerschap. Het verbindt creatieve netwerken en vergroot de zichtbaarheid van jonge ondernemers. Zo versterkt Taskforce Fashion de gehele creatieve sector en daarmee onze economie. En dat is precies wat we als gemeente willen.”

— Vivianne Heijnen, wethouder Economie van de stad Maastricht

 

Wordt vervolgd: 3 t/m 6 november 2019 
Expositie Pilot Fashion After Flood 

Tijdens FASHIONCLASH Festival worden de tussentijdse onderzoeksresultaten en ideeën van de vijftien mode-ontwerpers onthuld in de bijzondere setting van de Jan van Eyck Academie. De expositie is gratis toegankelijk.  Meer informatie volgt asap.

 

Taskforce Fashion is een initiatief van FASHIONCLASH, M-ODE en State of Fashion in opdracht van Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van o.a. de gemeente Maastricht, de gemeente Arnhem, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Waternet en Waterschap Amstel, Gooi & Vecht, Waterschap Rijn & IJssel, Jan van Eyck Academie en vele anderen.

Taskforce Fashion - Fashion After Flood bestaat uit: Gino Anthonisse, Dewi Bekker, Almamoun Benmira, Yamuna Forzani, Jessica van Halteren, Carmen Hogg, Anouk van Klaveren, Lisa Konno, Christa van der Meer, Vera de Pont, Anouk van de Sande, Lidewij van Twillert, Linda Valkeman, Karin Vlug en Rosanne van Wijk.

Credits fotografie: Mitch van Schijndel - Valerie Spanjers - Tim Buiting

 
Taskforce Fashion