Update #3: Breaking New Ground (NL)

#7 – Flashback to the Future

"Welcome survivors of the Big Flood", zo luidden de eerste woorden tijdens de officiële presentatie van de tussentijdse resultaten van de pilot Fashion After Flood op 3 november jl. in de Jan van Eyck Academie. De toon en tijd zijn gezet: het is het jaar 2300 en Nederland is grotendeels onder water verdwenen. 

 
 

#8 – In de tussentijd: Team Maastricht

Zo helder als de gepubliceerde kaart in Vrij Nederland de toekomstige impact van de zeespiegelstijging toonbaar maakt, zo complex is het om deze ramp af te wenden, of één (vlucht)draaiboek te maken voor de gevolgen. Team Maastricht presenteert dan ook verschillende invalshoeken voor het 2300-toekomstscenario: van een mogelijke Flood Suit tot het vertrouwen van Prof. Sayon. 

Anouk van de Sande en Vera de Pont duiken samen dieper in op de vraag "Wat zouden we mee (moeten) nemen bij een toekomstige, grootschalige evacuatie voor het water?". Als snel komen ze erachter dat de dingen die we willen en de dingen die we nodig hebben, sterk met elkaar verweven zijn. Ontdek o.a. de citaten en fragmenten van hun interviews met anderen, evenals een brainstorm rondom een beschermend Flood Suit.

 
 

Het liefst presenteren we u hier de unanieme oplossing, gegoten in de vorm van een concreet product, wat u vervolgens voor slechts een paar tientjes kan aanschaffen, maar helaas, dat kunnen we niet.

— Christa van der Meer & Anouk van Klaveren

taskforce-sayon-note.jpg

Christa van der Meer en Anouk van Klaveren staan stil bij het (gebrek aan) vertrouwen in onze eigen impact en het niet nemen van verantwoordelijkheid als onderdeel van het maatschappelijke vraagstuk. Ze besteden het oplossen van deze ramp dan ook uit aan Prof. Sayon en stellen zijn vertrouwen in de goede afloop tentoon. 

 
 

#9 – In de tussentijd: Team Amsterdam

Ons eeuwenlange gevecht tegen het water en de kennis die we daarmee vergaard hebben, zal hoe dan ook van pas komen. Of we nu vluchten of niet. Maar als we moeten vluchten, wat nemen we dan mee van onze identiteit? Welke impact hebben 'de vloedgolf' en status als vluchteling op de identiteit van Amsterdammers? En hoe kunnen we vanuit de kracht van mode verbondenheid, synergie en het behoud van (culturele) identiteit tot stand brengen?

Om daarop antwoord te geven, besluiten Lidewij van Twillert, Almamoun Benmira, Lisa Konno, Gino Anthonisse en Dewi Bekker te onderzoeken en zichtbaar te maken hoe diversiteit en identiteit verrijkt kunnen worden door voort te borduren op dat wat we gemeen hebben. Startend met een mannenpak als 'leeg' canvas - een collectief symbool voor westerse zakelijkheid en een kapitalistische structuur die op losse schroeven staat door klimaatverandering - geven de ontwerpers elk vanuit een persoonlijke context hun antwoord door.

Hoe vervormt de verhaallijn van het pak zowel visueel als in woord van ontwerper tot ontwerper? Wat wordt behouden en wat verandert? En waarom?

 

De opwarming van de aarde is een concreet maar onzichtbaar probleem. Vormgevers kunnen het onvoorstelbare voorstelbaar maken, en het onzichtbare zichtbaar.

Lisa Konno

 
 

#10 – In de tussentijd: Team Arnhem

Het 2300-scenario heeft bij Team Arnhem de gedachte naar boven gebracht dat het water niet alleen een transformatie van het Nederlandse landschap met zich mee zal brengen. Welke impact zal deze nieuwe omgeving hebben op de mens? Welke 'soorten' kunnen er ontstaan naar aanleiding van de watervloed? Wat vormt hen en wat verbindt hen? 

Linda Valkeman, Carmen Hogg, Jessica van Halteren, Karin Vlug en Rosanne van Wijk tonen hun onderzoek naar en het verhaal van de (achter)blijvers, land-mensen, de brakke mens en de verbindende realiteiten daartussen. Ontdek hoe de mens zich kan vormen naar zijn/haar omgeving en van nature een weg vindt om het leven (weer) draagbaar en passend te maken. 

 

Welke (nieuwe) materialen en mogelijkheden brengt het water - ook ten gevolge van de klimaatverandering - met zich mee? En hoe kunnen de modeproducenten van de toekomst hier kleding mee maken?


– Karin Vlug

 

Wordt vervolgd.

Met de pilot Fashion After Flood onderstrepen Taskforce Fashion initiators FASHIONCLASH, State of Fashion en M-ODE het belang om op een andere wijze verbinding, waarde en synergie te creëren via mode in relatie tot maatschappelijke vraagstukken, klimaatverandering en een duurzame toekomstvisie. Meer informatie over toekomstige activiteiten volgt. 

 

Taskforce Fashion is een initiatief van FASHIONCLASH, M-ODE en State of Fashion in opdracht van Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van o.a. de gemeente Maastricht, de gemeente Arnhem, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Waternet en Waterschap Amstel, Gooi & Vecht, Waterschap Rijn & IJssel, Jan van Eyck Academie en vele anderen.

Taskforce Fashion - Fashion After Flood bestaat uit: Gino Anthonisse, Dewi Bekker, Almamoun Benmira, Yamuna Forzani, Jessica van Halteren, Carmen Hogg, Anouk van Klaveren, Lisa Konno, Christa van der Meer, Vera de Pont, Anouk van de Sande, Lidewij van Twillert, Linda Valkeman, Karin Vlug en Rosanne van Wijk.

Credits fotografie: Valerie Spanjers - Credits Illustratie Team Arnhem: Olf de Bruin

 
Taskforce Fashion