Karin Vlug
Mode is overal, iedereen doet mee. Alles is eerst bedacht en gemaakt door iemand. Dat laatste vind ik fascinerend en vormt mijn persoonlijke ontwerpkader.
— Fashion researcher Karin Vlug, Amsterdam
De Nederlandse fashion researcher Karin Vlug is in 2014 afgestudeerd aan ArtEZ University of the Arts in Arnhem. Als afstudeercollectie presenteerde ze One Square Fits All; een ‘bouwpakket’ die de consument zelf thuis in elkaar kan zetten. Hiermee wint ze vervolgens de Frans Molenaar Couture Award en continueert ze haar onderzoek naar nieuwe constructie mogelijkheden voor kleding. Als onderzoeker richt Karin zich op het ontwikkelen van lokaal, gepersonaliseerde, machinale kleding-productiesystemen en werkt ze samen met o.a. bedrijven en universiteiten. Onder de naam UNSEAM bundelt ze tevens krachten met industrieel ontwerper Bas Froon.
Karin maakt samen met Linda Valkeman, Rosanne van Wijk, Jessica van Halteren en Carmen Hogg onderdeel uit van Fashion After Flood - Team Arnhem.
Mode = Kansen
“Mode is een manier om jezelf uit te drukken en zal altijd onderdeel uitmaken van ons leven, maar in welke vorm is onzeker. Wellicht zal het in de toekomst alleen maar digitaal zijn, of vergaat een kledingstuk pas na 100 jaar, of juist na een week. Het is belangrijk dat al deze scenario’s worden onderzocht om de schoonheid van mode niet te verliezen.”
Op het moment dat ik besefte dat kleding grotendeels nog steeds met de hand wordt gemaakt en over de hele wereld wordt verscheept, realiseerde ik me ook dat, in combinatie met mijn persoonlijke fascinatie, hier mijn weg lag om bij te kunnen dragen aan de verduurzaming van het modesysteem. In mijn ogen kopen we teveel, hechten we geen waarde aan onze kleding en vind ik het bizar dat een kledingstuk voor de Nederlandse markt nog steeds aan de andere kant van de aardbol wordt geproduceerd.
Innovator. Nieuwsgierig. Technische dromer.
“Ik houd me bezig met het maakproces alsmede de vraag hoe ik het maakproces kan verduurzamen door een lokaal en machinaal proces te ontwikkelen. De wijze waarop ik naar mode kijk is tevens ongelimiteerd of vooraf gedefinieerd. Ik haal mijn inspiratie uit een telefoonhoesje of een tandpastadopje en ik zie overal kansen. Het geeft een fijn gevoel en voldoening dat ik door mijn passie (hopelijk) bij kan dragen aan het verduurzamen van het systeem.