Carmen Hogg

Met onderzoek naar mode/stijl wil ik nieuwe inzichten bieden en ons anders naar onszelf, de ander en de wereld laten kijken.

— Stijlantropoloog Carmen Hogg, Amsterdam

 
 

 

 
Carmen+Hogg.jpg
 
Taskforce-Fashion-Carmen-Hogg.jpeg
 

De Nederlandse Carmen Hogg onderzoekt als stijlantropoloog stijl in relatie tot identiteit en (sub)cultuur. Ze gelooft dat stijl de visuele expressie van je identiteit is en daardoor allerlei verhalen bevat over wie we zijn en hoe we naar de wereld kijken. Ze publiceert in verschillende disciplines, voor verschillende organisaties. Zo heeft ze geschreven voor i-D, Marie Claire, OneWorld, de Kostuumvereniging, Mode Muze en AfricaFashionGuide en deelt ze haar kennis door te spreken bij o.a. het Tropenmuseum, het Afrikamuseum, de ObA, Elle Lokko (Accra), het Centraal Museum en diverse onderwijsinstellingen. Haar onderzoek betreft hoofdzakelijk mode en stijl(items) in grootstedelijk Afrika en haar Diaspora.

Website
Instagram

 

Team - Arnhem

Carmen maakt samen met Linda Valkeman, Rosanne van Wijk, Jessica van Halteren en Karin Vlug onderdeel uit van Fashion After Flood - Team Arnhem.

 
 
Taskforce-Fashion-Fashion-After-Flood-small-transparant.png

Mode = Identiteit

“Mode is voor mij expressie en inspiratie, van dragers en ontwerpers. Hoe we ons geld uitgeven, wat we dragen, zegt veel over wie we zijn en wat we belangrijk vinden. Onze stijl bevat interessante, ongehoorde verhalen.”

 
 
Taskforce-Fashion-Carmen-Hogg-Stijl-van-Zuidoost-2.jpg
 
© images: ^ De Stijl van Zuidoost, 2018, fotografie: Les Adu

© images: ^ De Stijl van Zuidoost, 2018, fotografie: Les Adu

 

Zichtbaar

De huidige mode sluit uit. Het ‘sprookje’ van mode is vandaag de dag erg Eurocentrisch en eendimensionaal; ik zou willen dat er een bredere kijk is op wat mooi, goed en vernieuwend is. Iets wat helemaal duidelijk werd toen ik terugkwam uit Ghana in 2008 en hier niets las of zag over mode vanuit grootstedelijk Afrika. Ik vond daar veel inspiratie alsmede een andere benadering van mode die ik meer zichtbaar wil maken.

In de schijnwerpers
Mode kan verbinden en je kracht geven. Het gaat er niet om hoe je eruitziet, maar om wat jij kiest te dragen. Je kan je erdoor onderscheiden, je in de schijnwerper spelen en jouw verhaal overbrengen. Stijl is een manier van spreken zonder woorden te gebruiken, een visuele uitdrukking van onze identiteit en een middel om ons tot elkaar te verhouden. Zo connect ik met een sneakerdrager uit Lagos omdat we van dezelfde sneaker houden, terwijl ons leven er totaal anders uitziet. Daarnaast geloof ik sterk dat mode/stijl een krachtig middel kan zijn voor sociale verandering.  

 
 
 
Taskforce-Fashion-Fashion-After-Flood-small-transparant.png

The tall blonde one die altijd een sneaker draagt en de deur niet uitgaat zonder gestifte lippen.

Verliefd op Londen vanwege de stijl en geobsedeerd door de Swoosh (Nike logo) en de counterfeit cultuur in Lagos en Accra.

 
Taskforce-fashion-Carmen-Hogg-mode.jpg