Linda Valkeman

Mijn werk is een gefragmenteerde spiegel van de werkelijkheid. Het balanceert op de synergie en dynamiek tussen verschillende disciplines, op het kruispunt van antropologie en design.

— Research-based designer Linda Valkeman, Amsterdam

 
 
 

Dead White Men’s Clothing, fotografie: Francis Kokoroko

 
12.Linda Valkeman_photo_Francis Kokoroko.jpg
 
 

De Nederlandse Linda Valkeman studeerde in 2007 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Als veelbelovend modetalent werd ze vervolgens uitgenodigd voor de Lichting en de Modebelofte. In 2009 rondde ze haar Master Fashion Design af aan ArtEZ University of the Arts in Arnhem, waarna o.a. Milaan, Como, London, China en Ghana op haar route lagen. In 2013 en 2015 ontving ze vanuit Stimuleringsfonds Creatieve Industrie - Talentontwikkeling steun om haar visie verder te ontwikkelen.

Linda definieert zichzelf als een Material Teller en onderzoekt hoe de betekenis van objecten, stijlen en esthetische vormen over tijd en ruimte veranderen. Haar multidisciplinaire werk bestudeert de culturele dimensies van globalisatie. Consumptiepatronen, materiaal migratie en neokolonialisme zijn onderwerpen die als een rode draad door haar werk lopen.

Website
Instagram

 

Team - Arnhem

Linda maakt samen met Carmen Hogg, Rosanne van Wijk, Jessica van Halteren en Karin Vlug onderdeel uit van Fashion After Flood - Team Arnhem.

 
 
 
 
 
Taskforce-Fashion-Fashion-After-Flood-small-transparant.png

Always on the move.

“Mode is continu in beweging, het is vloeibaar en stroomt als een onuitputtelijke bron voor speculaties en inspiraties. De bewegingsdrift van mode is echter ook vluchtig. Ik laveer daarom graag rondom de randen van mode en speel met vorm en inhoud. Dit verweef ik met andere disciplines om tot nieuwe inzichten te komen.”

Image: Moving Materials

 
 
10.oww.jpg
 
Taskforce-Fashion-Linda-Valkeman-2.jpg
 

Mediator

Ik heb een gevoeligheid ontwikkeld voor de visuele, materiële, culturele en historische context waarin mensen leven. Mensen zijn met hun lichaam, hun ogen, oren en handen voortdurend in dialoog met objecten en de ruimte eromheen. Als vormgever ben ik in staat om als mediator op te treden tussen mensen, dingen en hun omgeving.

From the West to the rest
Wonen en werken in Azië en Afrika heeft mij geconfronteerd met de uiteenlopende effecten van globalisering. De interactie tussen mens, object en natuur heeft mondiaal ingrijpende veranderingen ondergaan. Ik begon mij af te vragen welke verantwoordelijkheid ik als ‘nomadisch ontwerper’ had en welke waarden ik transparanter wilde maken. Als een reactie hierop belicht ik sindsdien liever de voor- en achterkant van het modesysteem. Momenteel werk ik aan het onderzoeksproject Dead White Men’s Clothing met als doel de sociale impact van onze kledingdonaties in kaart te brengen. 

 
 
 
Taskforce-Fashion-Fashion-After-Flood-small-transparant.png

Mode = Tijdsgeest

“Mode gaat over menselijk gedrag, identiteiten, de samenleving en culturen. Wanneer we kijken naar de immateriële waarde van mode en het als taal leren lezen zal het ons helpen veranderingen in cultuur en maatschappij te begrijpen. De uitdaging is om mode te gebruiken als een krachtig onderzoeksinstrument dat inzicht geeft in de relatie met onszelf.”

Image: Dead White Men‘s Clothing

 
 
DSC06918.jpg